واکنش سرمایه گذاران/پایان نامه درمورد سازوکار نظام راهبری
واکنش سرمایه گذاران
از نظریههای اقتصادی نئوکلاسیک اینگونه استنباط میشود که انسان اقتصادی الگوی سادهای از رفتار اقتصادی انسان است که بر اصولی نظیر منفعت شخصی کامل استوار است. انسان اقتصادی، نگرش خاصی است که اقتصاددانان با درجات متفاوتی از آن حمایت میکنند (همانند آنچه در مورد فرضیه بازار کارا وجود دارد). برخی شکل نیمهقوی آن را میپذیرند. در این نوع، رفتار اقتصادی عقلایی کامل نیست، بلکه به درجاتی احتمال رفتارهای غیرعادی وجود دارد. برخی دیگر از شکل ضعیف انسان اقتصادی حمایت میکنند. در این حالت رفتارهای عقلایی وجود دارد، اما خیلی قدرتمند نیست. در تمام این گونهها، فرض اساسی مشترک این است که انسان میخواهد تا جایی که ممکن است عقلایی رفتار کند، نفع شخصی خود را حداکثر کند و تصمیمهای اقتصادی کاملاً عقلایی بگیرد. علاقه اقتصاددانان به مفهوم انسان اقتصادی عقلایی، دو دلیل اساسی دارد:
الف) انسان اقتصادی، تجزیه و تحلیل اقتصادی را به نسبت آسان میکند.
ب) انسان اقتصادی این امکان را برای اقتصاددانان فراهم میسازد که یافتههای خود را کّمی نمایند، بهتر پردازش کنند و درک آن را ساده سازند؛ زیرا صرفاً در شرایطی که انسانها رفتار کاملاً عقلایی دارند و به منظور حداکثر کردن منفعت بر مبنای اطلاعات کامل تصمیمگیری کنند، امکان کّمیکردن رفتار آنها فراهم میشود. اما در طرف مقابل، منتقدان انسان اقتصادی با به چالش کشیدن این سه فرض بنیادی، عقلانیت کامل، منفعت شخصی کامل و اطلاعات کامل همچنان راه تقابل را میپیمایند ]بدری1388.[
طي دهه 1990، عمده مطالعات دانشگاهي از تحليلهاي اقتصادسنجي سريهاي زماني قيمتها، سودهاي نقدي و عايدات به بسط الگوهايي كه روانشناسي افراد را به بازارهاي مالي ارتباط ميدادند، سوق پيدا كرد. بدين صورت كه محققین استثناهای فراوانی را در بازارهای مالی پیش روی داشتند که الگوهای نظری در قالب نظری در قالب نظریه نوین مالی قادر به تبیین آنها نبودند. بسیاری از سرمایهگذاران در گذشته بهاین نتیجه رسیده بودند که پدیدههای روانشناختی نقش مهمیرا در تعیین رفتار بازارهای مالی دارند. با اين وجود مطالعات رسمي و دانشگاهي در اين حوزه در طي دهه 1990 گسترش يافت ] تلنگی1383 [.
2-5-1) واکنش بیش از حد و واکنش کمتر از حد
همه روزه جریان قدرتمند و مداومی از اطلاعات بسیار زیاد به بازار وجود دارد. اگر بازار کارا باشد، به محض دریافت این اطلاعات قیمت اوراق بهادار باید واکنش نشان دهد و تعدیل شود. واکنش معمولاً نمیتواند آنی باشد. ولی فاصله بین دریافت اطلاعات و واکنش قیمتها باید با روشها و تکنیکهای در دسترس جهت دریافت و پردازش اطلاعات، متناسب باشد. همچنین، واکنش آغازین بازار نسبت به دریافت اطلاعات جدید باید به طور دقیق صورت گیرد و احتیاج به تصحیح بعدی قیمتها نباشد. واکنش قیمتهای بازار نیز باید به دور از تعصب باشد. برخی از بازارهای سرمایه از کارایی لازم برخوردار نیستند. در این بازارها اولاً اطلاعات به وفور و به سرعت در بازار پخش نمیشوند. ثانیاً قیمت اوراق بهادار نسبت به اطلاعات جدید بیتفاوت است و یا ممکن است عکسالعمل قیمت اوراق بهادار نسبت به اطلاعات جدید بیشتر از حد مورد انتظار باشد. برخی اوقات ممکن است بازار واکنش کمتری نسبت به یک یا چند رویداد نشان دهد. در اینگونه بازارها، تحلیلگران قوی وجود ندارند که اطلاعات را دریافت و درست ارزیابی کنند و تصمیم بگیرند. بنابراین، قیمت به درستی تعیین نمیشود. از این رو کسی احساس امنیت نمیکند؛ زیرا وی اطمینان ندارد، قیمتی را که برای یک ورقه بهادار دریافت یا پرداخت میکند عادلانه است ] نیکبخت1384 [.