مفهوم عملکرد عملیاتی/پایان نامه رابطه نظریه وابستگی با عملکرد عملیاتی
عملکرد عملیاتی
در طول چند سال گذشته، مطالعات، اهمیت عملکرد عملیاتی گواهینامهی ایزو9000 را نشان دادهاند. از آنجا که ایزو9000 یک سیستم کیفیت مستند شده است، مستندات خوب میتوانند دستورالعملهای موثرتر کار را ایجاد کنند و تمام جوانب فرآیند تولید را کنترل کنند که منجر به کاهش هزینه شود و کنترل بهتری در کسب و کار داشته باشد. براساس تحقیقی که یحیی و گوآه[1] در سال 2001 داشته اند، ابعاد عملیاتی ایزو9000 عبارتند از: ضایعات، دوباره کاری، ارتباطات درون شرکتی، همکاری متقابل کارکردی، اسناد و مدارک، سیستمهای اندازه گیری، تغییر فرهنگی، آگاهی از کیفیت و پیشگیری میباشد.
بر اساس یک نظرسنجی انجام شده در عربستان سعودی که توسط مگد[2] در سال 2006 انجام شد، نشان داد که سه مورد از مهمترین مزایای حاصل از اجرای ایزو9000، سیستم مدیریت کیفیت بهرهوری بهبودیافته، روش بهتر استفاده از اسناد و مدارک و افزایش اگاهی کیفیت در داخل شرکت است (یوژانگ، آی لین،2008، صص 199-200).
2-1-6-4) اهداف یا استانداردهای عملکردی
هیچ پایه و اساس منطقی برای انتخاب مورد اندازهگیری و انجام تصمیمگیری و اقدامات اصلاحی بدون وجود اهداف یا استانداردهای عملکرد وجود ندارد. اهداف میتوانند، در اهداف کوتاه مدت سازمان (اهداف سالانه) طی مراحل برنامهریزی استراتژیک تعریف شده باشند یا از استراتژیها، اهداف بلندمدت و کوتاه مدت منتج شوند. لکن استانداردهای عملکرد، معیارهایی هستند که از استانداردهای عمومی صنایع مختلف یا استانداردهای تخصصی صنعت مورد نظر، گرفته میشوند.
2-1-6-5) شاخصهای عملکرد
شاخصهای عملکرد بطور کلی اطلاعات مهمی دربارهی محصولات و خدمات و فرآیندهای تولید کنندهی آنها بدست میدهند. آنها ابزار مناسبی برای شناخت، مدیریت و بهبود سازمان بوده و اطلاعات لازم برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد عملکردها را مهیا میکنند. شاخصهای عملکرد به مدیران امکان میدهند که بدانند:
آیا اهداف استراتژیک برآورده میشوند؟
آیا مشتریان از سازمان راضی هستند؟
آیا فرآیندها تحت کنترل آماری هستند؟
کجا اعمال بهبود ضروری است؟
یک شاخص عملکرد خوب از یک عدد و یک واحد اندازهگیری ترکیب شدهاست. عدد، مقدار شاخص و واحد اندازه گیری معنی آنرا بدست میدهد. شاخصهای عملکرد همواره به یک هدف گره خوردهاند.
شاخصهای عملکرد میتوانند توسط واحد یک بعدی همچون: ساعت، متر، دلار، تعداد گزارشها، تعداد خطاها، مدت زمان طراحی و غیره نشان داده شوند.آنها میتوانند مغایرت در فرآیند یا مغایرت در مشخصات طراحی را نشان دهند.
شاخصهای عملکرد جهت استفادهی موثر باید یک سری مشخصات مشترک را دارا باشند که عبارتند از:
- انعکاس نیازمندیهای مشتری و سازمان به صورت متوازن؛
- ایجاد تفاهم بر پایهی اصول تصمیمگیری؛
- وضوح و قابلیت درک؛
- قابلیت بکارگیری در سطح وسیع؛
- عدم امکان تفاسیر متفاوت؛
- سازگاری با دیگر شاخصها؛
- تفسیر دقیق نتایج؛
- به صرفه بودن بکارگیری آن (ایران زاده وبرقی، 1388، صص 19-20).
[1]-Yahya and Goh
[2]– Magd