مدیریت دانش از دیدگاه مختلف:”پایان نامه رابطه مدیریت دانش با اثربخشی سازمانی”
مدیریت دانش از دیدگاههای مختلف :
به دلیل جوانی و نو پا بودن مدیریت دانش، تعاریف و واژههای مختلفی برای آن ارایه شده از دیدگاههای مختلف به آن پرداخته شده است. البته این ابهام در تعاریف گوناگون باعث سردر گمی فراوان شده است، به خصوص در بین پژوهشگران این سوال مطرح میشود که برای پیاده سازی سامانه مدیریت دانش در سازمانشان چه کارهایی باید انجام دهند: نه اهدافی که می توانند برای مدیریت دانش تنظیم شوند، نه استراتژیها، نه لیست جامعی از ابزارها ونه شیوههای پیادهسازی این ابزارها هیچ کدام به طور واضح مشخص نیستند. پژوهشگران در این زمینه تلاش میکنند تا خطوط اصلی ومتداول توسعه و طبقه بندی شیوههای مدیریت دانش را استخراج کنند.
2 تعاریف بر پایه فرآیندهای مدیریت دانش:
در این شیوه مدیریت دانش به زیر وظایف، زیر رویهها وزیر فرایندها شکسته میشود. هدف مدیریتدانش، ارتقای این زیرفرایندهادر ایجاد یا سازماندهی، دریافت، تشخیصوجداسازی، اعتبارسنجی و بررسی، تدوین و بایگانی، پالایش و توسعه، انتشار، انتقال یا اشتراک، نمایش، الگوبندی، بکارگیری وارزیابی دانش است که با کمک ابزارهای خاص میسر میباشد. در این دیگاه مدیریت دانش،از تمامی فرآیندهاو نوآوریهایی که برای بهینه سازی محصولات فناوری محور، تولید دانش و بکارگیری آن در سازمانها مناسب هستند پشتیبانی مینماید(شاپل،1996).
8-1-2 تعاریف استراتژیک یا مدیریت محور:
این تعاریف بر اساس بعد مدیریت در مدیریت دانش وارتباط استراتژیک آن با مفاهیم اولیه وبرنامه های مدیریت دانش، توسعه یافته است. برای مثال به کارگیری مدیریت دانش در سراسر سازمان نیاز به دیدگاه سیستماتیکی دارد که نقش استراتژیک دانش وارتباط آن با تصمیمات کلیدی وفرایندها را به درستی درک نماید وبه ارتقای تولید، اشتراک واستفاده از دانش کمک نماید(اسکایرمه و آدیمون،1997).
9-1-2 تعریف فناوری محور:
این دیدگاه برپایه مفاهیم مدیریت داده و اطلاعات می باشد واز دیدگاه فناوری اطلاعات به مسئله نگاه می کند. نویسندگان این شیوه معمولا موضوع مدیریت اطلاعات راطوری گسترش میدهند که شامل دانش نیز میشود. ازاین دیدگاه، اطلاعات ودانش موجود در ذهن افراد باید به کمک سامانههای اطلاعاتی و ارتباطی ذخیره شده ومنتشر شود(کلینهاس،1989و رائوروکرمار، 1996).علاوه بر این ها بعضیاز نویسندگان، سامانه های مدیریت دانش یافناوریهایی را که مدیریت دانش حمایت میکنند. تلویحا به عنوان مدیریت دانش تعریف میکنند. مدیریت دانش، مدیریت داده، اطلاعات و فرایندهای دانشی را در سازمان با هم ترکیب مینماید. دانش و اطلاعات میتوانند به صورت عمومی در ابزارهای ذخیره سازی دانش یا اطلاعات ذخیره شوند.البته لازم به ذکر است که مدیریت دانش نمی تواند مانند مدیریت داده واطلاعات فقط در حوزه فناوری محصور شود، بلکه شامل مدیریت دانش نهفته شخصی، سازمانی و فرآیندهای مربوط به آن ها نیزخواهد شد. به طور کلی میتوان بیان کرد که مدیریت دانش وظایفی بس به مراتب سنگینتر از آنچه را که در حوزه مدیریت منابع انسانی رخ میدهد، به عهده دارد.
10-1-2 تعریف بر اساس دانش سازمانی و جمعی:
نگاه به مدیریت دانش از این منظر که تمامی استراتژیهای سازمانی به منظور خلق سازمان هوشمندتوسعه داده میشوند، اساس این تعریف میباشد.این استراتژیها گزینههای زیر را با هم ترکیب میکنند(ویلک،1998) :
1- احترام به رقابتها، تحصیلات، و تواناییهای اشخاص برای یادگیری در سطح سازمان.
2-در نظر گرفتن سازمان به عنوان یک سامانه مولد، مصرف کننده و توسعه دهنده استعداد جمعی.
3- توجه به زیرساختهای فناوری برای توسعه آنچه به عنوان ICTدر سازمان استفاده میشود.(اخوان،1389)