مقاله – بررسی تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران- قسمت …
مواد خام
دریافت صورتحساب
خرید
چرخه عملیاتی
چرخه نقدینگی
شکل۲-۱- چرخه نقدینگی و چرخه عملیاتی (Ross, 2008)
دریافت وجه نقد
۲-۴ سرمایه گذاری
۲-۴-۱ ماهیت سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در امور مختلف توسط شرکت ها، همواره به عنوان یکی از راههای مهم توسعه شرکت ها و جلوگیری از رکود و عقب ماندگی، مورد توجه بوده است. سرمایهگذاری[۱۱] عبارت است از تبدیل وجوه مالی به یک یا چند نوع دارایی که برای مدتی در زمان آتی نگهداری خواهد شد. بنابراین سرمایهگذاری مستلزم مطالعه فرصتهای سرمایهگذاری است. فرصتهای سرمایهگذاری مستلزم مدیریت ثروت سرمایهگذاران است، این ثروت شامل مجموع درآمد فعلی و ارزش فعلی درآمدهای آتی است .
در این پژوهش منظور از « سرمایهگذاری»، سرمایهگذاری در داراییهای مالی و به خصوص اوراق بهادار قابل معامله است. داراییهای مالی [۱۲]به صورت اوراقی است که توسط دولتها و شرکتها منتشر میشود. اوراق بهادار قابل معامله، داراییهای مالی هستند که به آسانی و با حداقل هزینه در بازارهای انسجام یافته قابل خرید و فروش میباشند. میتوان گفت که سرمایهگذاری شامل داراییهای مالی و داراییهای قابل معامله و غیر قابل معامله است.
سرمایهگذاری برای کسب پول صورت میگیرد، یا به این خاطر سرمایهگذاری میکنیم که رفاه و آسایش فعلی و آتی خود را بهبود ببخشیم. دراین پژوهش فرض میکنیم که افراد انتظار دارند از سرمایهگذاری خود، فقط به صورت منافع پولی منتفع شوند. افراد سعی میکنند از طریق صرفه جویی در مصرف امروز خود و پس انداز آن، بتوانند مصرف آتی خود را بهبود ببخشند. سرمایهگذاران سعی میکنند ثروت و دارایی خود را به نحو مؤثری مدیریت کنند و بتوانند با محافظت از عواملی همچون تورم، مالیات و سایر عوامل، بیشترین بازده را کسب نمایند. به خاطر این دلایل است که مردم پس انداز میکنند (تهرانی و نوربخش ، ۱۳۸۲).
۲-۴-۲ فرصت های سرمایهگذاری (IOS)
همه مردم به نوعی دارای ثروتی هستند که ناشی از ارائه خدمات در بازار کارا است. اغلب مردم در بیشتر مواقع تصمیمگیریهایی را در خصوص سرمایهگذاری در زندگی خود انجام میدهند. برای مثال برخی از کارگران راجع به اینکه آیا وجوه مربوط به بازنشستگی خود را در سهام سرمایهگذاری کنند یا در اوراق قرضه، تصمیماتی را اتخاذ میکنند. برخی دیگر از افراد به دنبال حداکثر کردن پس انداز خود از طریق سرمایهگذاری در گزینه های دیگر هستند.
فرصتهای سرمایهگذاری در واقع توانائی بالقوه سرمایهگذاریهای شرکت را نشان میدهد، بدین معنی که هر چقدر توانائی انجام سرمایهگذاری شرکت در آینده بیشتر باشد شرکت دارای فرصتهای سرمایهگذاری بیشتری است. آیندهنگری گروههای استفادهکننده از صورتهای مالی همواره حسابداران را به جستجوی روشهای برتر برای تفسیر اطلاعات مالی هدایت کرده است، مدیران نتایج عملیات آتی یک واحد تجاری و توان جذب سرمایه را با اهمیت میدانند و رضایت سهامداران نیز در گرو سود مورد انتظار آنهاست که در این میان یکی از روشهای برتر تفسیر اطلاعات بررسی فرصتهای سرمایهگذاری است (فردیناند,۱۹۹۹).
مطالعه دقیق فرصتهای سرمایهگذاری و اصول مدیریت پرتفلیو میتواند باعث مدیریت بهتر و افزایش ثروت سرمایهگذار شود. به علاوه انتظار میرود افراد با مطالعه اصول سرمایهگذاری تا آنجایی که ممکن است از اشتباهات جلوگیری کرده و آگاهانه تصمیمگیری نمایند. فرصتهای سرمایهگذاری در واقع توانایی بالقوه سرمایهگذاری های شرکت را نشان میدهد. بدین معنی که هر چقدر توانایی انجام سرمایهگذاری شرکت در آینده بیشتر باشد شرکت دارای فرصتهای سرمایهگذاری بیشتری است.
فرصتهای سرمایهگذاری باعث ایجاد حرفه و مشاغلی نیز میشود. کسانی که می خواهند در این زمینه به صورت حرفه ای مشغول شوند باید به مطالعه و پژوهش در رابطه با فرصتهای سرمایهگذاری بپردازند. کسانی که در رشته سرمایهگذاری، دارای مهارت هستند میتوانند نسبت به افراد عادی از سود بیشتری برخوردار باشند، بعنوان مثال کسانی که در تجزیه تحلیل صورتهای مالی شرکتها تبحر دارند، در خرید و فروش سهام و کسب سود از کسانیکه فاقد این مهارت میباشند، موفقتر می باشند.
مدیرانی که در خصوص پرتفلیو[۱۳] و تجزیه و تحلیل اوراق بهادار مشغول هستند دارای فرصتهای شغلی زیادی میباشند. بسیاری از مؤسسات مالی از قبیل شرکتهای کارگزاری و بانکهای سرمایهگذاری اعم از بانکها و شرکتهای بیمه به خدمات تجزیه و تحلیلگران سرمایهگذاری نیازمند میباشند. شرکتهای کارگزاری با استفاده از تجزیه و تحلیلگران، به ارائه خدمات به مشتریان از طریق ارائه گزارشگری تحقیقی می پردازند. بانکهای سرمایهگذاری سعی میکنند از طریق تجزیه و تحلیلگران سرمایهگذاری، به فروش اوراق بهادار جدید و ارزشیابی شرکتها برای کسب مشتریان جدید بپردازند .
همه این مؤسسات مالی که درباره آنها در بالا بحث شد برای مدیریت پرتفلیوی اوراق بهادار خود نیازمند مدیران پرتفلیو میباشند. مدیران پرتفلیو مسئول اخذ تصمیمات مناسب در خصوص پرتفلیو و خرید و فروش اوراق بهادار هستند. آنها باید به سؤالاتی از قبیل چه چیزی باید بفروشند و چه موقع خرید و فروش نمایند پاسخ دهند. عملکرد این مدیران از روی وضعیت پرتفلیوی شرکت برآورده میشود و میزان موفقیت این مدیران
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
را میتوان از روی وضعیت پرتفلیوی آن شرکت فهمید (تهرانی و نوربخش، ۱۳۸۲).
۲-۴-۳ ماهیت فرصتهای سرمایهگذاری
ماهیت فرصتهای سرمایهگذاری پاسخ به این پرسش است که چرا سرمایهگذاری میکنیم ؟ در یک عبارت ساده میتوان گفت که سرمایهگذاران می خواهند از پول خود، سودی را کسب نمایند. وجه نقد دارای یک هزینه فرصت از دست رفته است. در صورتی که اگر وجه نقد را نگهداری کنید فرصت کسب سود را طریق آن وجه نقد از دست خواهید داد. به علاوه، در یک فضای تورمی، قدرت خرید پول کاهش می یابد، به عبارت دیگر وقتی نرخ تورم بالا باشد قدرت خرید به سرعت کاهش می یابد.
سرمایهگذاران دوست دارند بازده آنها تا جایی که امکان داشته باشد زیاد باشد ولی باید توجه داشت که میزان بازده تحت تأثیر ریسک قرار دارد. سال ۱۹۸۲ میلادی در ایالات متحده، سال خوبی برای بازار سهام بود. به طوری که بازده کلی اوراق مربوط به سهام عادی از ۲۰% بالا رفت. با وجود این در همین سال برخی از صندوقهایی که به صورت حرفه ای اداره میشدند با زیان روبرو شدند.
همانطور که از این مثال بر می آید، اوراق بهادار قابل معامله در زمان ریسک، بازده های متفاوتی دارند، بنابراین فرصتهای سرمایه گذای همیشه باید بر اساس ریسک و بازده صورت گیرد و این دو عامل هیچ وقت منفک از هم نیستند(همان منبع).
۲-۴-۴ شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری
فرصتهای سرمایهگذاری خود به خود اتفاق نمیافتند. بلکه آنها را بایستی شناسایی نمود و یا اینکه آنها را بوجود آورد. انواع مختلف فرصتهای سرمایهگذاری ممکن است از سطوح مختلف بخشهای شرکت سرچشمه بگیرد. برخی از فرصتهای سرمایهگذاری ممکن است توسط مدیریت عالی سازمان یا اعضای هیئت مدیره ارائه شود. مشارکت مدیریت عالی در ارائه فرصتهای سرمایهگذاری معمولاً به اقدامات استراتژیک نظیر بسط و گسترش فعالیت شرکت از طریق سیاستهای مالی و ورود به بازارهای جدید محدود میشود. نظر به اینکه فرصتهای سرمایهگذاری موجب تخصیص منابع مالی شرکت به منظور تحصیل درآمد یا کاهش هزینهها میشوند لذا ممکن است سیاستهای مالی منظم و اصولی برای فرصتهای سرمایهگذاری از سوی شرکت به اجرا گذاشته شود (اسماعیل پور،۱۳۸۱).
۲-۴-۵ اندازهگیری فرصتهای سرمایهگذاری
یکی از جدیدترین روشهای تحلیل اطلاعات اندازهگیری فرصتهای سرمایهگذاری میباشد. فرصتهای سرمایهگذاری بوسیله نسبتی از ارزش شرکت معرفی شده، که این نسبت نیز بوسیله داراییها محاسبه میشود. در تحقیقات متعدد جهت اندازهگیری فرصتهای سرمایهگذاری از سه نسبت استفاده شده است. عددی که به عنوان فاکتور مشترک از این سه نسبت بدست میآید به مثابه نمایندهای برای فرصتهای سرمایهگذاری میباشد و هرچقدر ارزش بازار منابع نسبت به ارزش دفتریشان بیشتر باشد فرصتهای سرمایهگذاری بالاتر است، که تحلیلگران مالی با تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شرکت وضعیت آن را مورد بررسی قرار میدهند (فردیناند,۱۹۹۹).
۲-۴-۶ عوامل خارجی تأثیرگذار بر فرصتهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاران آگاه بایستی از این واقعیت مطلع باشند که تصمیمگیری مربوط به سرمایهگذاری میتواند خسته کننده و درگیرساز باشد. با این حال، بدون توجه به فعالیتهای افراد، عوامل مشخصی در محیط سرمایهگذاری بر تمامی سرمایهگذاران تأثیر میگذارد. سرمایهگذاران باید این عوامل را در تمامی طول فرآیند تصمیمگیری سرمایهگذاری مد نظر قرار دهند .
۲-۴-۶-۱ عدم اطمینان
اولین عاملی که تمامی سرمایهگذاران باید مدنظر قرار دهند عدم اطمینان[۱۴] است. سرمایهگذاران با این امید داراییهای مالی را می خرند که انتظار دارند در طول چند دوره بعدی، بازده کسب کنند. این بازده را میتوان پیش بینی کرد، اگر چه ممکن است بازده پیش بینی شده محقق نشود. واقعیت این است که بازده یک سهام و ریسک آن را میتوان پیش بینی کرد ولی آنچه که در واقعیت رخ میدهد ممکن است با میزان بازده پیش بینی شده متفاوت باشد .
فرصتهای سرمایهگذاری آمیخته ای است از علم و هنر. برای نیل به موفقیت در امر سرمایهگذاری باید تصور کنیم که چه چیزی امکان دارد رخ دهد. ما در خصوص وقایع گذشته آگاهی داریم ولی نمیتوان گفت که گذشته دوباره تکرار خواهد شد.
اگرچه آینده با عدم اطمینان همراه است ولی این عدم اطمینان قابل مدیریت است و با استفاده از فهم اساسی سرمایهگذاری، سرمایهگذاران میتوانند هوشیاری لازم جهت مدیریت عدم اطمینان را کسب کنند. بعلاوه، سرمایهگذاران میتوانند با کمک تکنیکها و ابزارهایی که وجود دارد تصمیمات بهتری را اتخاذ کنند. اگر چه استفاده از این تکنیکهای جدید، پیچیده به نظر میرسد با این حال میتوانند بینش جدیدی را در خصوص فرآیند تصمیمگیری ارائه کنند .
۲-۴-۶-۲ عرصه سرمایهگذاری جهانی
امروزه سرمایهگذاران بیش از هر زمان دیگری باید در خصوص سرمایهگذاری نسبت به مفهوم جهانی آن توجه کنند. اگر چه در سالهای قبل توجه چندان زیادی به سرمایهگذاری خارجی نمیشد ولی امروز با تشکیل بازارهای جهانی و ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری، سرمایه گذاران خودشان را محدود به بازارهای داخلی نمیکنند. چرا که شما میتوانید از طریق سرمایهگذاری خارجی، بازده خود را افزایش و یا ریسک خود را کاهش دهید. باید خود را محدود به فرصتهای داخلی یک کشور نکنید.
بازارهای خارجی به سرعت پیشرفت میکنند برای مثال، بازا
ر ژاپنی ها یکی از سه بازار سهام بزرگ در جهان است که با توجه به قیمت سهام و حجم معاملات دارای درجات مختلفی است. بازار اروپای غربی از وسعت زیادی برخوردار بوده و راه حلهای مختلفی را به سرمایهگذاران ارائه میکنند. بازارهای آسیایی مانند بازارهای سنگاپور، کره، مالزی و تایلند نیز به سرعت شکل گرفته اند. در این میان کشورهای آمریکای جنوبی نیز از توان بالایی برخوردار شده اند به طوری که در سال ۱۹۹۰ برخی از سهام های بازار سهام مکزیک به صورت معمولی در میان سرمایهگذاران آمریکایی مورد معامله قرار میگرفت.
سرمایهگذاران به سه دلیل به سرمایهگذاری خارجی روی می آورند: اول برای اینکه درآمد حاصل از سرمایهگذاری بالا است. دوم اینکه، نرخ بازده اوراق بهادار خارجی بیشتر از بازارهای داخلی است. بنابراین سرمایهگذاران از طریق سرمایهگذاری خارجی میتوانند به نرخ بازده بیشتری دست پیدا کنند. سوم اینکه، سرمایهگذاران از طریق سرمایهگذاری در اوراق بهادار کشورهای خارجی باعث تنوع سهام خود و کاهش ریسک سرمایهگذاری خود میشوند. برای مثال وقتی بازار سهام داخلی ضعیف عمل میکند سرمایهگذاران میتوانند از طریق تشکیل پرتفیلو در بازار سهام خارجی شرکت کنند و عملکرد ضعیف بازار سهام داخلی را جبران نمایند (تهرانی و نوربخش، ۱۳۸۲).