ایزو9000 و تجارت بین المللی/پایان نامه رابطه نظریه وابستگی با عملکرد عملیاتی
ایزو9000 و تجارت بین المللی
دلایل زیادی برای اخذ استاندارد ایزو9000 توسط سازمانها وجود دارد. این گواهینامه، تضمینی در خصوص کیفیت و خدمات ندارد بلکه، تصدیق میکند که آداب تجارت درست اعمال شدهاست. به همین دلیل میتوان آن را به عنوان ابزار مهمی برای بازاریابی به منظور توسعه، تقویت و سهولت در ارتباطات کسب و کار با شرکای ملی و بینالمللی دانست. کارشناسان و محققان در این مطلب همعقیده اند که شناخت بهتر این گواهینامه به صاحبان مشاغل در ارتباط بهتر با سازمانهای دیگر حتی در کشورهای متفاوت کمک میکند. به طور خاص، گلوگرتی و گراجک[1] (2008) سه ویژگی اصلی تجارت را بیان کردند:
1- راهنمای تعهد کیفیت. شرکتهای دارای این گواهینامه بر این مطلب مفتخرند که دارای سیستم کیفی برای اطمینان از کیفیت خدمات یا محصولات هستند. شرکتها خود بر این باورند که اخذ این گواهینامه به آنها برای تجارت بهتر یاری میرساند. این مطلب نیز بسیار حائز اهمیت است که هنگامیکه متصدیان از کشور فروشندگان نباشند، باید بتوانند روابط بینالمللی مناسبی را با آنها برقرار کنند و به این مطلب از طریق اخذ این استاندارد میرسند. بطور خلاصه، میتوان گفت که گواهینامهی ایزو9000 رابطهی بسیار کم هزینه و پرفایده را به اخذ کنندگان آموزش میدهد.
2- زبان متداول. شواهد حاکی از آن است که گواهینامهی ایزو9000 ، زبان مشترکی است که موجب تسهیل در ارتباط با کسب و کارهاست. این زبان متداول علاوه بر ارتباط درونی میتواند در ارتباطات در سطح بین المللی با مشتریان یاری بخشد. این زبان، این اجازه را به مشاغل کشورهای مختلف میدهد که بدون هزینهی بالا در مورد استانداردهای کیفیت با سازمانهای دیگر ارتباط داشته باشند.
3- فرونشاندن کشمکش. ایزو9000 ، کمک شایانی به کم کردن و یا از بین بردن کشمکشهای بین سازمانها میکند.
به علاوه با ایجاد تمایز بین هر بخش کاری و مشخص کردن مسئولیت از کشمکشهای بین سازمانی نیز جلوگیری میکند. در نتیجه، بهترین راه برای کاهش اختلاف بین مشاغل در کشورهای مختلف، اخذ این گواهینامه است.
بطور خلاصه، میتوان گفت که گواهینامهی ایزو9000، مهارت هایی را به سازمانها میآموزد که به کمک آن می توانند در ارائهی بهتر خدمات و محصولات موفقتر باشند. زبان مشترکی بین آنهاست برای ارتباط بهتر و از اختلاف و کشمکش نیز جلوگیری مینماید(فرانچسینی و همکاران، 2010، ص 559-560).
گرایدتس[2] در اینخصوص اظهار میدارد که پیادهسازی استانداردهای ایزو9000، موجب مشخص و شفاف شدن فرآیندهای درونسازمان شده و از این طریق، تغییرات کنترل شده اعمال میگردد. دوم آنکه یک دستورالعمل کنترل مستندات، بخشی از یک سیستم کیفیت ایزو9000 میباشد که این امر تهیهی دستورالعمل و روشهای اجرایی مربوطه و نگهداری آنان در سازمان را میسر میسازد.
مهمترین الزام برای مدل جدید، توانایی آن به منظور تمرکز بر روی جنبههای سازمانی و نتایج و روابط آنها با یکدیگر میباشد. با ادغام عواملی از قبیل بهبود مستمر و رضایت مشتری، ویرایش جدید این استاندارد تبدیل به ابزار مؤثرتری میگردد و به سازمانها کمک خواهد نمود که عملیات خود را بهبود داده و رقابتپذیری را افزایش دهند که به نفع مشتریان خواهد بود. بهبود مستمر کیفیت و کاهش نرخخوایی، همراه با افزایش مداوم رضایت مشتری، ارزشمحوری دمینگ و TQM میباشد که در این استاندارد بطور صریح اشاره شدهاست (ویشکایی، 1389، ص17).
[1] – Clougherty and Grajek
[2] – Geraedis