مشکلات داخلی صادرات-پایان نامه در مورد كيفيت در صادرات صنايع غذايي

دانلود پایان نامه
 

8-1-3- ضایعات

با افزایش تولید مرکبات به بیش از میزان تازه خوری ، صنعت فراوری و تولید آب میوه توسعه یافت . در ابتدا کارخانه های کوچک کنسرو سازی ، میوه های لکه داری را که استاندارد های کیفی میوه ی تازه خوری را نداشتند ، به آبمیوه تبدیل می کردند . در صورتی که میزان میوه ، آبمیوه و ضایعات کم باشد توزیع آبمیوه به صورت محلی انجام می گیرد و دفع ضایعات آن نیز مشکل است . این مشکل دفع ضایعات حتی در مورد کارخانه های کوچک تولید آبمیوه ، به صورت توده ی انباشته شده ای از بقایای پوست که ترش و تخمیر   می شوند ، به راحتی قابل مشاهده است

2-3-مشكلات و ضعف ها مربوط به صادرات

  • دشواری تهیه مواد اولیه بسته بندی

2-     پایین بودن کیفیت برخی از محصولات صنایع غذایی

3-     عدم انطباق ظرفیت تولید با ظرفیت بسته بندی در برخی از موارد

  • عدم توجه به اهمیت بازاریابی در توسعه صادرات محصولات صنایع غذایی
  • توجه بیش از حد به بازار مصرف داخلی
  • جلوگیری از صدور مواد اولیه خام کشاورزی
  • عدم ارتقای دانش فنی و مهارت ها
  • عدم ایجاد تنوع در تولید ومصرف مواد غذایی
  • مدت زمان نگهداری مواد غذایی
  • عرضه بهداشتی تر محصولات غذایی
  • رعایت استاندارد های مواد غذایی

الف – مشکلات داخلی صادرات

این مشکلات اصولاً به تولید و کیفیت و قیمت و حمل و نقل داخلی و بازاریابی و بسته بندی برمی گردد.

ب- مشكلات بین المللی موثر در صادرات

محور بودن اقلام صادراتی ، کشش پذیری کالاها ، وجود رقبا ، عدم انجام به موقع تعهدات ، عدم شناخت فرهنگ مصرفی کشورهای خریدار ، ضعف تبلیغات

 

1-2-3 -نبود قیمت گذاری متناسب با کیفیت[1]

رئیس فراکسیون صنایع غذایی مجلس،تصریح کرد: متأسفانه در ایران بدون در نظر گرفتن شرایط تولید و کیفیت محصول قیمت گذاری می شود که درهمین جهت تولید کنندگان برای جلوگیری از زیان مالی کیفیت این محصول را کاهش داده که این مهم نه به سود تولید کننده و نه مصرف کننده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس، در پاسخ به این سؤال مبنی براینکه از دیرباز در کشور واردات کنسانتره و آبمیوه مشاهده می شود اما تا کنون اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است، گفت: مطابق با قانون برنامه پنجم توسعه شهرک های کشاورزی تشکیل شده اند که در برنامه این شهرک ها توسعه صنایع تبدیلی در اراضی های مناسب و نیز طراحی بسته بندی مناسب و استاندارد و همچنین حمایت از سرمایه گذاران داخلی در صنایع تبدیلی به منظور کاهش ضایعات درکشور و افزایش ارزش افزوده حاصل از آن لحاظ شده است.

 

2-2-3- کمبود شرایط  نگهداری و نبود صنایع تبدیلی

در کشور سالیانه حدود ۳۰ درصد ازمیوه های تولیدی به علت کمبود شرایط نگهداری ونبود صنایع تبدیلی مطلوب جهت تبدیل این میوه ها به آبمیوه به ضایعات تبدیل می‌شوند که متأسفانه شرکت های تولید کننده آبمیوه با وارد کردن پودرفشرده از سایر کشورها و نیزاسیدهای آمینه و افزودنی و طعم دهنده های خاص اقدام به تولید آبمیوه کرده اند که این آبمیوه ها بیشتر به شربت های مضر و بیماری زا شبیه هستند.

به گزارش خانه ملت، ایران به علت چهار فصل بودن ازجهت تولیدات صنعت کشاورزی ازموقعیت وجایگاه مطلوبی نسبت به سایر کشورها برخورداراست اما متأسفانه در بهره وری ازاین موهبت الهی تا به امروز آن طور که باید و شاید اقدامات مؤثری از سوی مسئولان دولتی صورت نگرفته است .

کشورمی تواند با بهره گیری از  تکنولوژی و علوم جدید از جمله صنایع تبدیلی و فرآوری در همین میزان سطح زیر کشت و کمبود حجم آب تولید را در هرهکتار افزایش دهد و نیز بتواند ارزش افزوده قابل توجهی از این صنعت به دست آورد اما متأسفانه تا به امروز مسئولان  درخصوص تولیدات صنعت کشاورزی و نیز صنایع تبدیلی و فرآوری مربوط به آن فقط شعار داده اند به طوریکه تاکنون اعتبارات خاص و متمرکزی در بودجه های سالیانه کشور برای صنایع تبدیلی اختصاص داده  نشده است.

صنایع تبدیلی و فرآوری با حجم سرمایه گذاری کمتر نسبت به سایر صنایع علاوه بر اشتغال زایی پایدار و نیز ارزش افزوده بیشتر می تواند زمینه را برای توسعه صادرات کشور فراهم کند.کارخانجات آبمیوه کشورهرچند اغلب در دهه ۷۰ شمسی تأسیس شده اند و از نظر ماشین آلات در وضعیت مناسبی قرار دارند اما حضور حتی یک رقیب گمنام هم چون رانی در سال های اخیر توانسته است بازار داخلی را دست بگیرد.

یکی از دلایل موفقیت این آبمیوه طعم و مزه مطلوب آن برای مصرف کنندگان است نکته ای که شاید در تولیدات داخل با وجود داشتن کیفیت تولید مناسب و مواد اولیه مرغوب در بسیاری ازموارد مشاهده نمی شود.

مشکلات صنعت آبمیوه ایران بیش تر به اصول اولیه سرمایه گذاری در این بخش مربوط است. ایجاد واحدهای صنعتی کوچک با هدف اشتغال زایی هر چند اقدامی به ظاهر مؤثر بوده است اما باعث شده تا توان رقابت این صنعت با سرمایه گذاران بزرگ که تولید در سیستم های مدرن آن ها با هزینه های کمتری همراه است از دست برود.

حضور سرمایه گذاران خارجی، به طور قطع مورد استقبال اغلب مدیران و صاحبان صنایع کشور است اما در این میان لازم است تا مسئولان فکری هم به حال تولید متزلزل داخل بکنند.اگر امروز رانی به ایران نمی آمد چند سال بعد ما به بازار جهانی راه می یافتیم پس مشکل حضور یا عدم حضور نیست بلکه توان تولید مرغوب و ارزان در داخل کشور است.

صنعت آبمیوه و کنسانتره کشور در سال های پس از پیروزی انقلاب رشد قابل توجه و چشم گیری داشته است.

در روزهای انقلاب تنها یک کارخانه که آن هم در جهت تولید شراب پایه گذاری شده بود شروع به تولید آبمیوه در کشور کرد.امروزه تعداد فعالان این صنعت به عدد صد نزدیک شده است.

در سال های اخیر با وجود رشد آمار و ارقام تولیدات این صنعت حضور رقبای خارجی، باعث شده تا بخش قابل توجهی از بازار داخلی آبمیوه در زیر سیطره آن ها قرار گیرد.

درهمین زمینه گفت و گویی با تعدادی از نمایندگان مجلس انجام داده ایم که در زیر می خوانید:

شرکت های تولیدکننده آب میوه؛ شربت تولید می کنند

عباس رجایی درگفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه تولید آبمیوه به عنوان نمونه ای ازصنایع تبدیلی   می تواند موجب توسعه صادرات غیرنفتی کشورشود،گفت: ایران یک درصد از جمعیت دنیا رادارد و ۴ درصد میوه های جهان را تولید می کند اما نه فقط جز صادرکنندگان بزرگ آبمیوه نیست بلکه دچاررقابت منفی شده به طوری که اکنون واردات آبمیوه را به کشور شاهد هستیم.

نماینده مردم اراک،کمیجان و خنداب درمجلس شورای اسلامی، با تأکید براینکه عملکرد مسئولان دولتی درخصوص توسعه صنایع تبدیلی تولید آبمیوه بسیار ضعیف بوده است، تصریح کرد: در کشور سالیانه حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از محصولات میوه به علت کمبود شرایط نگهداری مناسب و نیز نبود صنایع تبدیلی مطلوب جهت تبدیل این میوه ها به آبمیوه به ضایعات تبدیل می شوند.

انجمن مهندسي كيفيت ، محدوديت و صنعت غذا 1389[1]

دانلود پایان نامه

Author: 92